tr
Dostoyevski

Bir Yazarın Günlüğü

Meld me wanneer het boek is toegevoegd
Dit boek lezen upload een EPUB- of FB2-bestand naar Bookmate. Hoe kan ik een boek uploaden?
Dostoyevski’nin Dnevnik Pisatelya (Bir Yazarın Günlüğü) adlı bu yapıtı 1873, 1876–1877, 1880 ve 1881 yıllarını kapsıyor. 1873’te Grajdanin adlı dergide yayınlanmaya başlayan “Bir Yazarın Günlüğü” köşesinde, edebiyat, sanat, ahlak, Rus gündelik yaşamı, Rus halkının dinsel inançları, karakter özellikleri ve Rus hukuk sistemiyle ilgili 16 yazı yer alıyor.
Üç yıl ara verdikten sonra, 1876–1877 yıllarında Bir Yazarın Günlüğü adı altında kendi dergisini çıkarmaya karar veriyor ve hiç ara vermeden, tüm ayları kapsayacak biçimde iki yıl düzenli olarak çıkarıyor. Sağlığının bozulması üzerine derginin yayınına ara veriyor. 1880’de yalnızca bir sayı çıkarıyor ve uzun sayılabilecek bu sayıyı 1880 Haziranında Aleksandr Puşkin’i anma törenlerinde yaptığı ünlü konuşmasına ayırıyor. 1881’de yine her ayı kapsayacak şekilde “Günlüğü” yayınlamaya karar veriyor ve ocak sayısını çıkarıyor. Ancak ocak ayı sonunda geçirdiği ağır bir akciğer kanaması sonucu hayata gözlerini yumuyor. “Bir Yazarın Günlüğü” dizisi de böylece sona eriyor.
Dönemin siyasal ve toplumsal olayları, din, ahlak, adalet ve savaş üzerine kaleme aldığı 1876–1877 yazılarında, özellikle 1876 Osmanlı-Sırp ve 1877–1878 Osmanlı-Rus savaşlarının Rus halkında yarattığı ulusal heyecanlar Dostoyevski’yi farklı bir
Dit boek is momenteel niet beschikbaar
1.636 afgedrukte pagina’s
Jaar van uitgave
2017
Hebt u het al gelezen? Wat vindt u ervan?
👍👎

Citaten

  • Misir Məmmədliciteerde uit8 jaar geleden
    1880 sayısının tamamını oluşturan, Puşkin’i anma töreninde yaptığı ünlü konuşma “başlı başına bir olay” olarak kabul edilmiş, o dönemde Rusya’da büyük yankı uyandırmıştır. Slavcılar ve Batıcılar tarafından coşkuyla karşılanmış, Dostoyevski “peygamber” olarak nitelendirilmiştir.
  • Misir Məmmədliciteerde uit8 jaar geleden
    İstanbul bizim olmalıdır, evet, İstanbul Ruslar tarafından fethedilecektir, Türklerden bize sonsuza dek geçecektir. Kısacası, sadece bize ait olmalıdır, sahip olduktan sonra biz bu kente Slavları ve sonra kimi istiyorsak onları sokacağız...
  • Misir Məmmədliciteerde uit8 jaar geleden
    Son derece kutsal, ahlaki, en önemlisi de tüm insanlığı içine alan, gelecekte istisnasız bütün insanlığın temel yasası olarak görüyorduk [sosyalizmi]. Bu ülkülerin büyüleyici etkisi, 1848 Paris Devriminden çok önce sarmalamıştı bizleri. Geleceğin “yeniden kurulmuş bir dünya” gerçeğine ve komünist bir toplumun kutsallığına adamıştım kendimi.
    Ancak dört yıllık kürek cezası dünya anlayışını değiştirecek, cezasını çekmek üzere sevk edildiği Tobolsk’ta görüşme olanağı bulduğu Dekabristler’in (1825 Aralık ayaklanmacıları) eşlerinin verdiği ve ölene kadar yanından ayırmadığı İncil’i rehber edinecek, “dört yıl kürek cezası uzun bir okuldu, düşünce ve inançlarıma yön verecek zamanım oldu” diyerek kendini dine ve İsa inancına adayacaktır.
fb2epub
Sleep je bestanden hiernaartoe (maximaal 5 per keer)